Poolse schilder Roman Opalka is overleden

De Poolse schilder Roman Opalka is op 79-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van een infectie. In 1977 vestigde de schilder zich definitief in Frankrijk. Opalka was een van de bekendste Poolse kunstenaar uit het tweede deel van de twintigste eeuw.

Roman Opalka is vooral bekend van zijn serie schilderijen "1965/1 - oneindig". Jarenlang schilderde hij doeken vol met opeenvolgende cijfers. Opalka omschreef de werken als een "studie van de progressie van de tijd". In 1972 bereikte hij het getal 1.000.000.

Werk van Opalka zit wereldwijd in de collecties van de meest prestigieuze musea. Het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten in Brussel bezit het doek "1556343-1574101".

Het laatste schilderij in de reeks "1 - oneindig" van Opalka zal in het Museum voor Hedendaagse Kunst in Lodz in Polen tentoongesteld worden. In het museum hangt ook het eerste doek in de reeks van de kunstenaar.

Meest gelezen