Standard & Poor's verlaagt kredietwaardigheid VS

Het ratingbureau Standard & Poor's heeft de kredietwaardigheid van de Verenigde Staten met één niveau verlaagd. De rating AAA, de hoogst mogelijke score, is nu verlaagd tot AA+.

Het is de eerste keer in het 70-jarige bestaan van Standard & Poor's dat het ratingbureau de kredietwaardigheid van de Verenigde Staten verlaagt. De aanpassing, die al in april werd voorspeld, is een gevolg van het groeiende Amerikaanse begrotingstekort.

Standard & Poor's twijfelt er ook aan of er wel voldoende maatregelen zullen komen om het tekort weg te werken. Het ratingbureau sluit dan ook niet uit dat er een tweede verlaging komt bij een volgende evaluatie.

Volgens het Amerikaanse ministerie van Financiën heeft het ratingbureau bij de evaluatie echter een rekenfout gemaakt van 2.000 miljard dollar. "Een beoordeling die gekenmerkt wordt door een fout van 2.000 miljard dollar spreekt voor zichzelf", luidde het commentaar op de ratingverlaging. Anonieme bronnen binnen het ministerie merkten morrend op dat Standard & Poor's over een "naïeve" kennis van het Amerikaanse politieke systeem beschikt.

Twee andere ratingbureaus, Moody's en Fitch, hebben de kredietwaardigheid van de VS nog niet verlaagd en hielden die na het akkoord over het schuldplafond op het hoogste niveau. Moody's zegt echter dat een verlaging toch nog zou kunnen gebeuren. Moody's houdt de kredietwaardigheid van de VS al sinds 1917 op het hoogste niveau.

"Beperkte gevolgen"

Volgens professor economie Paul De Grauwe (K.U.Leuven) zullen de economische gevolgen van de lagere rating echter beperkt blijven, omdat niemand eraan twijfelt dat de Verenigde Staten hun financiële verplichtingen zullen nakomen. "De Amerikaanse centrale bank heeft ook al verklaard dat ze al het staatspapier van de Verenigde Staten zal opnemen, dus er is daar echt geen toename in het risico."

De lagere rating kan beleggers wel nerveus maken, waarschuwt De Grauwe, ook al is daar objectief gezien geen reden voor. "Ik denk dat de effecten op de markt uiteindelijk relatief beperkt zullen blijven, maar je weet natuurlijk nooit of die psychologische effecten op een bepaald moment toch wel een invloed zouden kunnen uitoefenen", aldus De Grauwe.