VN waarschuwt voor uitbraak mazelen

De Verenigde Naties waarschuwen voor de uitbraak van de mazelen in een van de vluchtelingenkampen aan de grens van Ethiopië en Somalië. Veel Somaliërs zijn op de vlucht voor het geweld en de hongersnood in hun land. De meeste vluchtelingen zijn erg verzwakt door ondervoeding en de lange reis naar het vluchtelingenkamp.

Omdat de vluchtelingen in de kampen erg verzwakt zijn, vreest de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties UNHCR voor de gevolgen van een mazelenuitbraak. Als de ziekte veel mensen treft, zullen mogelijk nog andere ernstige ziektes uitbreken en zullen er veel dodelijke slachtoffers vallen.

"We zijn ongerust over een verdachte uitbraak van mazelen in de kampen van Dolo Ado. Er zijn ook verdachte gevallen in het transitcentrum en in andere kampen in de buurt", zegt Andrej Mahecic, woordvoerder van de UNHCR. Donderdag zijn al zeker 25 doden gevallen in het vluchtelingenkamp Kobe in Ethiopië. Zeker de helft van de slachtoffers is bezweken aan de mazelen.

De VN is begonnen met een grootschalige vaccinatiecampagne in de kampen. Alle kinderen onder de 15 krijgen een spuitje, vooral jonge kinderen zijn het meest bedreigd door de uitbraak. "De situatie is zeer alarmerend", zegt Joe Hegenauer van de verantwoordelijke van UNHCR in het kamp. "De kleine kinderen in de voedingscentra zijn erg ondervoed. Deze bevolking heeft honger, is moe en heeft water en hulp nodig."

Hongerdood dreigt voor tienduizenden

In Ethiopië verblijven zo'n 237.500 vluchtelingen, vooral uit Somalië, Eritrea en Soedan. De Verenigde Naties hebben tentenkampen opgezet om de vluchtelingen op te vangen. De situatie in de kampen is precair omdat de vluchtelingen erg verzwakt zijn door ondervoeding en de lange reis naar het vluchtelingenkamp. De hoorn van Afrika wordt getroffen door de ergste droogte in jaren. De oogsten zijn mislukt, voor een groot deel van de bevolking dreigt de hongerdood.