42 arrestaties na zware rellen in Tottenham

In Tottenham, in het noorden van de Britse hoofdstad Londen, zijn er afgelopen nacht zware rellen geweest tussen burgers en de politie. De schermutselingen waren donderdag al begonnen, na de dood van een 29-jarige man. 26 agenten raakten gewond. 42 mensen werden opgepakt.

De jongeman was donderdag door de politie doodgeschoten in Tottenham, een sociaal achtergestelde buurt met veel werklozen. De precieze omstandigheden van het incident worden nog onderzocht, maar de mensen in de buurt vertrouwen de politie niet en eisen opheldering.

"Als men er niet mee naar buiten komt en vertelt hoe dit gebeurd is, begint de bevolking zich zorgen te maken", legt buurtbewoner David Akinsanya uit. "De mensen willen snel antwoord, men wil weten hoe deze man is doodgeschoten vooraleer hijzelf op iemand geschoten heeft."

Een woedende menigte stak afgelopen nacht politiewagens, een bus en verschillende gebouwen in brand. Honderden mensen bekogelden de politie met molotovcocktails en stenen. Gemaskerde jongeren gooiden ook brandende vuilnisbakken naar de agenten. Winkels werden geplunderd en ook een wagen van de BBC werd aangevallen.

"Criminele elementen hebben misbruik gemaakt van een vreedzame demonstratie", was het commentaar bij Scotland Yard. 9 gewonden werden naar het ziekenhuis gebracht, onder wie 8 agenten. Volgens Scotland Yard raakten in totaal 26 agenten en 3 burgers gewond. Speciale eenheden van de politie probeerden de toestand weer onder controle te brengen. 42 mensen werden opgepakt.