"Huidige onduidelijkheid lokt crisis uit"

Financiële experts zijn het oneens over de weg die de Centrale Europese Bank moet volgen om de markten te kalmeren. Vanavond zijn er gesprekken tussen de gouverneurs van de Europese Centrale Bank.

De kredietverlaging van de Verenigde Staten door ratingbureau Standard & Poor's gisteren heeft wereldwijd heel wat opschudding veroorzaakt. Ook in Europa wordt bang uitgekeken naar de opening van de beurzen morgenochtend.

Voorzitter Jean-Claude Trichet wil dat de ECB onmiddellijk Spaans en Italiaans staatspapier opkoopt. Op die manier wil hij de beleggers geruststellen.

Volgens professor Paul De Grauwe van de K.U.Leuven (foto links) snakken de financiële markten naar een duidelijke beslissing van de ECB. "Als de ECB bereid is om alle liquiditeit te verschaffen en de aandeelhouders zeker zijn dat ze zullen worden uitbetaald, dan schenkt dat vertrouwen. Het is de huidige onduidelijkheid die de crisis uitlokt."

Maar econoom Geert Noels (foto links) betwijfelt dat. "Ik verwacht dat ze zich beraden over extra liquiditeit. Maar ik verwacht niet dat het Europese reddingsfonds zal worden uitgebreid."

"Het is onwaarschijnlijk dat de ECB plots zelf zware maatregelen zal nemen, omdat Duitsland en vooral Frankrijk geschrokken zijn van de ratingverlaging van de VS. Als zij garant moeten staan voor andere landen, vrezen ze zelf ook voor een ratingverlaging."

"De markten moeten door dit slechte nieuws door. Op zich gaat het om een noodzakelijk proces. De kredietverlaging van de VS was niet onverwacht, de markten waren erop voorbereid. Je gaat er ook nog meer hebben. Kijk bijvoorbeeld naar het Verenigd Koninkrijk, dat qua schuldengraad minstens op gelijke hoogte staat van de VS. Het is positief dat de landen verplicht worden om de schuldenstapel versneld op te kuisen. Dat moest toch ooit gebeuren."

Ook binnen de ECB zelf zou er heel wat onenigheid zijn over de te volgen weg. Veel gouverneurs zouden niet staan te springen om Italiaans staatspapier op te kopen. Sommige financiële analisten beweren dat het ECB daarmee ook veel te laat komt. Als het meteen na de EU-top van 21 juli was gebeurd, had het de markten wellicht wel kunnen geruststellen, klinkt het.

"Misschien niet laatste kredietverlaging VS"

Het ratingbureau Standard & Poor's heeft gezegd dat het de status van de VS de komende maanden opnieuw kan verlagen. Topman John Chambers vreest immers dat de onderhandelingen over een verdere afbouw van het overheidstekort tussen Democraten en Republikeinen wel eens erg moeilijk kunnen verlopen. "Ik schat de kans op een nieuwe verlaging één op drie", klinkt het.