Ban Ki-moon zegt Bashar Al-Assad de wacht aan

VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon heeft er bij de Syrische president Bashar Al-Assad op aangedrongen om het geweld tegen burgers en de massale arrestaties van betogers onmiddellijk te stoppen. De VN-baas deed dat in een telefoongesprek met Assad, het eerste in vier maanden.
(Archieffoto)

De Syrische president Bashar Al-Assad krijgt steeds meer internationale kritiek voor de manier waarop hij met het protest in zijn land omgaat. Assad zette de voorbije weken geregeld troepen en tanks in in een poging het verzet de kop in te drukken.

De Verenigde Naties dringen er bij Assad op aan om die militaire acties tegen opposanten onmiddellijk stop te zetten. VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon belde zelfs met Assad, voor het eerst in vier maanden, om die eis kracht bij te zetten.

"Tijdens een telefoongesprek met de Syrische president heeft de secretaris-generaal zijn diepe bezorgdheid en die van de internationale gemeenschap uitgedrukt over het toenemende geweld en het aantal doden in Syrië de afgelopen dagen", aldus een woordvoerder van de VN.

De laatste tijd is vooral de stad Hama het toneel van een trieste strijd tussen de troepen van de president en betogers. Vorige week rolden de tanks van het leger de opstandige stad binnen. Volgens sommige bronnen zouden daarbij meer dan 100 doden gevallen zijn.

Het Westen veroordeelde het geweld in Hama, maar een officiële veroordeling van de VN-Veiligheidsraad kwam er niet, ondanks een spoedvergadering begin deze week. Rusland en China, twee van de vijf permanente leden van de Veiligheidsraad, gingen dwarsliggen.

Vanmorgen is het leger overigens opnieuw een stad binnengevallen, deze keer in Deir Ezzor, in het oosten van het land. Tanks trokken verschillende wijken van de stad binnen. In minstens drie buurten werden beschietingen gemeld.

Gisteren maakte de Syrische minister van Buitenlandse Zaken Walid al-Moallem bekend dat er voor het einde van 2011 "vrije en transparante" parlementsverkiezingen zouden komen. Volgens Moallem zouden er meerdere partijen worden toegelaten. "De weg uit de huidige crisis ligt in een nationale dialoog", zei hij tijdens een ontmoeting met een aantal buitenlandse ambassadeurs.