Bewaker Abu Ghraib vervroegd vrijgelaten

De Amerikaanse militair Charles Graner, die in 2005 tot 10 jaar cel werd veroordeeld voor zijn rol in de mishandelingen in de Iraakse gevangenis van Abu Ghraib, is vervroegd vrijgelaten. Dat meldt het Amerikaanse leger.

De 42-jarige Graner heeft 6,5 jaar in de gevangenis van Fort Leavenworth in Kansas gezeten. Hij wordt nu vervroegd vrijgelaten, maar blijft wel tot het einde van 2014 onder controle van justitie.

De militair stond in het begin van de oorlog in Irak in de gevangenis van Abu Ghraib, nabij Bagdad, aan het hoofd van een groep van 6 bewakers die beschuldigd werden van misbruik van Iraakse gevangenen.

Zo werden sommige gevangenen op een hoop gelegd, waarna de soldaten erbij poseerden (zoals Graner zelf op de foto  bovenaan). Anderen werden geslagen of werden verplicht om te masturberen, waarvan de bewakers foto's namen.

De foto's van het misbruik gingen de wereld rond en veroorzaakten een golf van internationaal protest. Graner kreeg de zwaarste straf. Een vrouwelijke militair, Lynndie England, die het symbool van het schandaal werd en tijdens haar functie in de gevangenis zwanger werd van Graner, kreeg een gevangenisstraf van 3 jaar.