ECB gaat dan toch zelf obligaties opkopen

De top van de Europese Centrale Bank heeft aangekondigd dat het toch zelf obligaties zal opkopen. Ook de G7 wil een krachtdadig signaal geven aan de financiële markten voor de opening van een nieuwe beursweek.

Het topoverleg bij de Europese Centrale Bank vond uitzonderlijk op een zondag plaats omdat voorzitter Jean-Claude Trichet (kleine foto) een beslissing wilde voordat de beursweek van start gaat. De ECB besliste om vanaf nu actiever op te treden op de obligatiemarkt. "We gaan ons programma activeren om op de secundaire markt obligaties te kopen", klinkt het in een mededeling. Er wordt geen melding gemaakt van bepaalde landen, maar iedereen gaat ervan uit dat het om Spaans en Italiaans staatspapier gaat, de 2 landen in het oog van de storm.

De beslissing zou een duidelijk signaal moeten zijn voor de markten voor de opening van de beurzen morgenvroeg, al blijft het afwachten hoe de beleggers zullen reageren.

Om niets aan het toeval over te laten loofde de ECB wel nog eens de besparingsmaatregelen die Italië en Spanje hebben aangekondigd.

Naast het topoverleg bij de ECB was er ook telefonisch overleg tussen de G7, de 7 rijkste industrielanden. De financiële instellingen vrezen voor een weerslag van de verlaging van de Amerikaanse kredietwaardigheid door het ratingbureau Standard & Poor's. Ook bij de G7 bestaat de reële vrees dat de beurzen morgen een duik zullen nemen.

Vanmorgen is de beurs in Tel Aviv alleszins een tijdlang geschorst geweest omdat de aandelen een duik maakten van 5 tot 10 procent. Ook de beurzen in de Golfstaten en Egypte verloren minstens 5 procent.