Jemenitische president Saleh verlaat ziekenhuis

President Ali Abdullah Saleh van Jemen heeft het ziekenhuis in Riyadh in Saudi-Arabië verlaten. Dat hebben overheidsbronnen en medische bronnen bevestigd aan verschillende persbureaus.

Saleh lag al twee maanden in het militair ziekenhuis in Riyadh nadat hij ernstige verwondingen had opgelopen tijdens een aanslag op zijn woning in Sanaa in Jemen. De aanslag gebeurde na weken van protest tegen zijn regime.

Na de aanslag heeft vicepresident Abd-Rabbu Mansour Hadi voorlopig de macht overgenomen. Die zei vlak na de aanslag dat Saleh niet ernstig gewond was en dat hij "na enkele dagen zou terugkeren". Nu blijkt twee maanden later dat Saleh op 40 procent van zijn lichaam brandwonden zou hebben en dat hij motorische problemen zou hebben met zijn benen.

De 69-jarige president zou naar een woning van de Saudische overheid in Riyadh verhuisd zijn om verder te herstellen. Volgens de medische bronnen verkeerde Saleh "in een goede conditie": hij kon opnieuw zelfstandig wandelen.

Keert Saleh terug naar Jemen?

Het is nog onduidelijk of Saleh zal terugkeren naar Jemen in de functie van president. Volgens minister van Binnenlandse Zaken Abdo al-Janadi zal Saleh "terugkeren wanneer de dokters een terugkeer toestaan". Maar veel analisten vermoeden dat Saleh nooit meer zal terugkeren als president.

Ali Abdullah Saleh is al 33 jaar president van Jemen. Maar begin dit jaar braken felle protesten uit tegen zijn regime nadat er ook in Egypte en Tunesië straatprotesten waren uitgebroken. Bij de protesten in Jemen zijn zo'n 350 doden gevallen tijdens confrontaties tussen de betogers en de regeringstroepen. Saleh heeft veel internationale kritiek gekregen voor de gewelddadige manier waarop hij de protesten in de kiem wilde smoren. Saleh zegt dat Al Qaeda achter het geweld in zijn land zit.