Khaddafi herovert weer terrein op de rebellen

De regeringstroepen van kolonel Moe'ammar Khaddafi hebben het stadje Bir Al Ghanam heroverd op de rebellen. Dat heeft premier Baghdadi Mahmoudi (foto) gezegd tijdens een persconferentie. Gisteren hadden de rebellen het bericht verspreid dat zij de controle over het stadje hadden overgenomen. Hun zegeviering duurde dus 1 dag.

Bir Al Ghanam ligt in de uitlopers van het Nafusagebergte op 80 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Tripoli. Tijdens de persconferentie zei Mahmoudi dat "de inwoners van Bir Al Ghanam het normale leven hebben hervat". Hij erkende dat de rebellen de stad gisteren onder controle hadden, maar zei meteen erbij dat de regeringstroepen vandaag de stad weer hebben ingenomen.

Het stadje ligt aan de frontlinie tussen de regeringstroepen en de rebellen. De inwoners van het Nafusagebergte hebben zich van bij de start van de protesten tegen het Khaddafi-regime aangesloten bij de protesten, samen met de bewoners van Oost-Libië.

Tijdens de persconferentie zei de premier ook dat de NAVO-bombardementen in Tripoli en andere steden zijn opgevoerd. "De NAVO maakt nu zelfs geen onderscheid meer tussen militaire en burgerlijke sites", gaf hij nog als commentaar.

Mahmoudi uitte ook kritiek op de Nationale Overgangsraad, een raad opgericht door de rebellenbewegingen die de touwtjes in handen heeft in het oosten van het land. Volgens de premier heeft meer dan de helft van de raadsleden Libië verlaten. "Ik daag de Overgangsraad uit om ook maar 1 keer samen te komen tijdens de ramadan". Hij zei ook dat de veiligheid in het oosten van het land, dat onder controle staat van de rebellen, niet verzekerd was, zeker na de moord op Abdel Fattah Younès, een ex-generaal van het Khaddafi-regime die zich had aangesloten bij de rebellen.