Ook vlinders zijn de natte zomer beu

Tijdens het "Vlinderweekend" van Natuurpunt zijn opmerkelijk veel minder vlinders geteld dan de afgelopen jaren. Dat blijkt uit een analyse van de voorlopige resultaten van de 5e vlindertelling. Het koolwitje (foto) voert de lijst aan.

De milieu-organisatie had mensen opgeroepen om vandaag vlinders te tellen in de tuin. Maar de aantallen lagen dus opmerkelijk lager. Volgens Natuurpunt is dat een gevolg van het natte weer van de voorbije 2 maanden. Vlinders hebben vooral veel zon nodig en kunnen zich maar moeilijk voortplanten in nat weer.

Het koolwitje voert nog steeds de lijst aan, net als de vorige jaren, voor de atalanta. De kleine vos, in Nederland op nummer 1, staat bij ons niet in de top 10. Ook de dagpauwoog doet het niet zo goed. Vorig jaar stond die nog op 3 in de lijst, maar nu is een nipte toptienplaats het hoogst haalbare.