"Folterkamp in het oosten van Zimbabwe"

In het oosten van Zimbabwe, in de buurt van enkele diamantmijnen in Marange, hebben de Zimbabwaanse veiligheidsdiensten een folterkamp ingericht. Dat meldt de Britse openbare omroep BBC. In het tentenkamp "Diamond Base" worden gevangenen gefolterd.

Verschillende getuigen - vrijgelaten gevangenen die anoniem willen blijven uit vrees voor wraakacties - hebben het nieuws bevestigd tegenover de BBC. "Ze sloegen ons tot 40 keer 's morgens, 's namiddags en 's avonds", zegt een man in het tv-programma Panorama, dat vanavond is uitgezonden. Hij kan nauwelijks gaan en kan nog altijd een van zijn armen niet gebruiken.

De gevangenen zouden met houten stokken op de voetzolen worden geslagen, en hun enkels zouden met stenen zijn bewerkt. Vrouwelijke gedetineerden zouden sneller worden vrijgelaten, maar zij worden naast gemarteld ook nog verkracht.

"Zelfs als iemand sterft, raakt dat niet bekend omdat de betrokken militairen dat verhinderen", zegt een anonieme legerofficier tegen de BBC. Het folterkamp zou al zo'n 3 jaar operationeel zijn.

De politie en het leger recruteren in Marange mensen om illegaal in de diamantmijnen te gaan werken. De winsten verdwijnen in de zakken van mensen uit de entourage van president Robert Mugabe (foto). Wie klaagt dat hij te weinig verdient of wie voor eigen rekening diamant delft, belandt in het folterkamp.

Bloeddiamanten uit Zimbabwe

Sinds 2009 worden diamanten uit Marange geweerd op de internationale markt omdat het  zou gaan om bloeddiamanten. Volgens het zogenoemde Kimberley Protocol moeten diamanten een certicaat hebben waaruit blijkt dat ze niet uit oorlogsgebied komen.

Al sinds de onafhankelijkheid in 1980 staat Robert Mugabe aan het roer in Zimbabwe. Onder zijn bewind zonk het land, dat ooit de graanschuur van zuidelijk Afrika was, geleidelijk af in een diep economisch moeras. Mugabe zelf ging zich steeds meer gedragen als een ware autocraat en schuwt vandaag geen enkel middel om aan de macht te blijven: geweld, intimidatie, corruptie en zelfverrijking.

Voor de bevolking ging het van kwaad naar erger. In 2006 overschreed de inflatie de grens van 1.000 procent, de Zimbabwaanse dollar verloor zijn waarde en het overgrote deel van de bevolking lijdt honger. Mugabe is weliswaar een internationale paria geworden tegen wie internationale sancties gelden, maar dat lijkt de president niet te deren.