"Gefopt, ik sla u in de boeien"

In Lee County, Alabama(VS), was de politie het beu om wanbetalers van alimentatie voortdurend te moeten aanschrijven en opzoeken zonder tastbaar resultaat. Daarom werd besloten om de "daders" zelf naar het politiekantoor te lokken en dit door elk van hen aan te schrijven met een persoonlijke brief. Hierin stond te lezen dat ze twee tickets voor een american football-wedstrijd gewonnen hadden. Zij die op de prijs afkwamen, werden nochtans zonder verpinken in de boeien geslagen.

De actie van de politie was grondig voorbereid: een lokaal werd afgehuurd en versierd met ballonnen en wimpels. Op een scherm werden hoogtepunten van een gelijkaardige wedstrijd van 2010 getoond. Luide, opzwepende muziek onderstreepte de overwinningsroes. Ook was er pers uitgenodigd om het geheel nog geloofwaardiger te maken.

"De hoogste vorm van vernedering"

De inzet was dan ook groot: volgens de politie bedroeg het bedrag van achterstallige betalingen bijna 190.000 euro. Sheriff Jay Jones op de plaatselijke nieuwswebsite Opelika-Auburn News: "Als een dergelijke actie ons helpt om mensen op hun verantwoordelijkheden te wijzen, dan doen we dat." De actie zou geïnspireerd zijn op een aflevering van "The Simpsons", waarin ook Homer op een soortgelijke manier naar een politiekantoor gelokt werd.

In totaal werden een 140-tal brieven verstuurd, waarvan een groot aantal weliswaar onbeantwoord teruggestuurd werden. Maar voor hen die opdaagden, stond dus een onaangename verrassing te wachten. Volgens sommigen werd gesproken van "de hoogste vorm van vernedering". Want na de toeters en bellen volgden de boeien en een ritje naar de rechtszaal, waar tijdens een hoorzitting een borgsom moest bepaald worden.

Geen enkele "dader" mocht uiteindelijk met een ticket naar huis. "Laat het een boodschap zijn voor wie de alimentatie niet betaalt: we komen achter je aan en zullen je krijgen", besloot Jones, die tevreden was over de actie.

lees ook