“Het is één voor twaalf voor economische meltdown”

Johan Van Overtveldt, econoom en hoofdredacteur van het magazine Trends, roept de politieke wereld in "Terzake" op om eindelijk tot besluitvorming te komen om een economische meltdown te voorkomen. “Het is één voor twaalf wat dat betreft”, aldus de econoom.

“Als de politieke wereld met geloofwaardige plannen en de Europese Unie tot besluitvorming kan komen, dan hoeven we geen meltdown te hebben”, aldus Van Overtveldt.

“Het gebrek aan politieke unie binnen Europa en de werking van de markten zijn problemen waar men ernstig werk van moet maken.” Anders dreigt deze crisis volgens de econoom – zeker de eurozone - te blijven achtervolgen.

Van Overtveldt twijfelt aan het ingrijpen van de Europese Centrale Bank (ECB). Als de ECB enkele dagen blijft verder gaan met het overkopen van obligaties zoals vandaag, gaat het nog op te richten stabiliteitsfonds snel leeg zijn volgens de econoom.

“Als we landen als Italië of Spanje moeten redden, zijn er bedragen nodig die de 400 miljard euro die in het fonds zit ruimschoots overtreffen.”