"Syrië, maak een einde aan de doodmachine!"

Saudi-Arabië heeft aangekondigd dat het zijn ambassadeur zal terugtrekken uit Syrië uit protest tegen de harde aanpak van de antiregeringsbetogers daar. De Syrische president Bashar al-Assad komt internationaal steeds meer geïsoleerd te staan. Ook Bahrein en Koeweit roepen hun ambassadeur terug.
De internationale druk op president Bashar Al-Assad neemt toe.

Nadat Syrië eerder al door westerse leiders is gekapitteld voor het geweld tegen demonstranten, weerklinkt nu ook scherpe kritiek in de Arabische wereld. Gisteren veroordeelde de Arabische Liga voor het eerst officieel de repressie in Syrië. De 22 leden tellende Liga is "gealarmeerd" door de situatie in Syrië en roept op tot het einde van het geweld.

Enkele uren later kwam er nog een aparte mededeling van de Saudische koning Abdullah (kleine foto), die in de hele regio op televisie te volgen was. "Het koninkrijk Saudi-Arabië eist dat er een einde wordt gesteld aan de doodmachine en het bloedvergieten en roept op tot wijsheid, voor het te laat is", klonk het ongemeen hard. "Saudi-Arabië kan niet aanvaarden wat er in Syrië gebeurt. Dit kan op geen enkele manier worden verantwoord. Ofwel kiest Syrië voor wijsheid en hervormingen, ofwel wordt het meegezogen in de dieptes van chaos en geweld." Koning Abdullah kondigde voorts aan dat zijn ambassadeur uit Syrië wordt teruggeroepen voor overleg.

De toon en de aard van de Saudische boodschap voor Syrië is vrij ongewoon en ongebruikelijk streng. Volgens analisten gaat het om een erg belangrijke stap in de internationale veroordeling van het geweld in Syrië. Ook buurland Turkije heeft de repressie al met scherpe bewoordingen veroordeeld. Morgen brengt de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Ahmet Davutoglu een bezoek aan Syrië, verwacht wordt dat hij daar harde taal zal spreken.

In navolging van Saudi-Arabië hebben ook Koeweit en Bahrein vandaag beslist om hun ambassadeurs terug te roepen. "Niemand kan het bloedvergieten in Syrië aanvaarden", klinkt het in Koeweitse regeringskringen. "Het militaire optreden tegen de bevolking moet stoppen." Eerder had ook al Qatar zijn ambassadeur teruggetrokken.

Troepen en tanks slaan protest neer

De Syrische president Bashar Al-Assad komt zo internationaal steeds meer geïsoleerd te staan. Gisteren nog werd hij door VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon in een telefoongesprek de wacht aangezegd. "Stop het gebruik van militair geweld tegen betogers en laat hulporganisaties het land in", klonk het. Eerder riep de VN-Veiligheidsraad Syrië op het geweld te stoppen, al kwam er geen veroordeling.

De Syrische bevolking komt in navolging van de opstanden in Tunesië, Egypte en Libië al verschillende maanden op straat om democratische hervormingen te eisen. President Al-Assad wijkt echter niet en zet voortdurend troepen en tanks in om het protest bloedig neer te slaan. Assad zegt dat het geweld in het land de schuld is van "gewapende groeperingen en terroristen die steun krijgen vanuit het buitenland."

Westerse media en hulporganisaties zijn niet toegelaten in Syrië, waardoor het moeilijk is om een duidelijk beeld te krijgen van de situatie in het land. Volgens verschillende bronnen zouden bij het geweld in Syrië al meer dan honderden doden zijn gevallen. Gisteren nog zouden in de stad Hama 80 mensen gedood zijn.