België geeft 3 miljoen extra voor Afrika

De Belgische regering maakt nog eens 3 miljoen euro extra vrij voor noodhulp aan de door honger en droogte getroffen Hoorn van Afrika. Dat meldt minister van Ontwikkelingssamen- werking Olivier Chastel (MR).
Een vader rouwt om dood van zijn 12 maanden oude dochtertje, dat overleed als gevolg van ondervoeding.

"Deze crisis is pluridimensionaal, speelt zich af op het niveau van voedsel, gezondheid, veiligheid, economie, landbouw en religie", aldus Chastel in een communiqué. "De huidige humanitaire respons is ontoereikend en kan niet vermijden dat de situatie nog verergert. Alle grote humanitaire organisaties melden een belangrijk tekort aan financiële middelen, waardoor hun capaciteit om mensen te helpen, beperkt wordt."

De situatie in de Hoorn van Afrika, waar 11 miljoen mensen worden bedreigd met de hongerdood, is op dit ogenblik de ergste humanitaire crisis ter wereld, zegt Chastel. "Deze extra hulp is nodig om levens te redden, ondervoeding te voorkomen en een verdere verergering van de absolute armoede te vermijden", stelt Chastel.

De 3 miljoen euro extra komt bovenop de 5,05 miljoen euro die eind juli al was vrijgemaakt door de Belgische regering en wordt ter beschikking gesteld van de erkende Belgische hulporganisaties en van de multilaterale ngo's die actief zijn in de getroffen regio.

De Hoorn van Afrika, in het oosten van het continent, wordt getroffen door een complexe voedselcrisis, mee veroorzaakt door de ergste droogte in 60 jaar. Meer dan 11 miljoen mensen in Ethiopië, Somalië, Kenia en Djibouti worden bedreigd met de hongerdood. In het vluchtelingenkamp Dadaab, in Kenia, stromen dagelijks meer dan 1.000 uitgehongerde vluchtelingen toe. Internationale hulporganisaties hebben de handen meer dan vol en roepen op tot meer financiële steun.