Brits onderzoek naar vingerverzamelende soldaat

Het Britse ministerie van Defensie voert een onderzoek naar een soldaat die vingers zou hebben afgesneden van dode talibanstrijders om bij te houden als souvenir. Dat zou gebeurd zijn toen de man op missie was in de Afghaanse provincie Helmand.

De soldaat die beschuldigd wordt, maakt deel uit van het 5e bataljon van de "Argyll and Sutherland Highlanders". Die legereenheid wordt gerecruteerd in Schotland.

Het bataljon van de man was van september 2010 tot april dit jaar actief in de Afghaanse provincie Helmand. Ze moesten er de lokale Afghaanse politie trainen. Bij de Britse strijdmachten wordt geschokt gereageerd. Dit komt totaal niet overeen met hoe een Britse soldaat zich moet gedragen, luidt het.

Het ministerie zelf wil niet veel kwijt over de zaak. Zo werd niet bekendgemaakt of de militair al dan niet voorlopig is geschorst. "Dit is een zeer zware beschuldiging en het zou ongepast zijn om er nu commentaar op te geven. Het onderzoek is aan de gang", aldus een woordvoerder  van Defensie.