Noels: "In feite plooit de ECB voor de politiek"

Econoom Geert Noels van Econopolis heeft geen goed woord over voor de beslissing van de Europese Centrale Bank om staatsobligaties op te kopen van euro-landen die onder druk komen te staan, zoals Spanje en Italië.

Noels vindt die beslissing een slecht signaal voor de politici van dergelijke landen. "Wat nu gebeurt is het hartinfarct van een patiënt met obesitas. En wat doet men? Fondsen zoeken om meer eten te geven", twittert hij.

"Je kan moeilijk zeggen dat de problemen van Italië een verrassing zijn. Toch blijkt dan dat men op de valreep de ECB onder druk zet om de fondsen te zoeken om meer schuldpapier van Italië te kunnen opkopen." Tegenover onze radioredactie hekelt Noels de onverantwoordelijjheid van de Italiaanse politici. "In feite plooit de ECB voor de politiek, terwijl de ECB de politiek verder onder druk zou moeten houden om orde op zaken te stellen.

Noels vindt dat de Europese regeringen hun begrotingen beter onder controle moeten houden.