Obama: "De VS is én blijft een "AAA"-land"

"Het maakt niet uit wat een of ander agentschap zegt, wij zijn en blijven een "AAA"-land". Zo heeft de Amerikaanse president Barack Obama in een televisietoespraak geprobeerd om de financiële markten gerust te stellen. "De problemen zijn oplosbaar", aldus Obama.

Dat het ratingagentschap Standard & Poor's de "AAA"-status van de VS verlaagde naar "AA+" stuurde vrijdag een schokgolf door de financiële wereld. Volgens Obama is de verlaging onterecht. "De internationale financiële markten geloven nog steeds dat onze kredietwaardigheid bij de beste van de wereld is. Ik en de investeerders vinden dat ook", klonk het fors.

De Amerikaanse president zei dat de VS geen ratingbureau's nodig heeft om te weten dat er politieke problemen zijn. Hij herhaalde ook zijn pleidooi om de belastingen voor de hogere inkomens te verhogen. Iets dat de Republikeinen absoluut niet zien zitten, zo bleek tijdens de wekenlange discussie over de verhoging van het schuldplafond.

Er zijn hervormingsplannen in de maak en de problemen zijn oplosbaar, zo meldde Obama. Maar de politieke wil om die hervormingen ook door te voeren, is er voorlopig niet. Het Congres moet nu volgende maand actie ondernemen om meer jobs te creëren. Daarvoor is "gezond verstand en compromisbereidheid" nodig, besloot de president.

Obama eindigde zijn betoog met enkele woorden over de 31 Amerikaanse soldaten die onlangs omkwamen bij een helikoptercrash in Afghanistan. Hij loofde de inspanningen van de strijdkrachten. "Wij zullen overwinnen", klonk het.