Politieke opvolger dalai lama legt de eed af

De Tibetaanse regering in ballingschap heeft een nieuwe premier. Lobsang Sangay - een jurist die aan Harvard gestudeerd heeft - neemt de politieke taken van de dalai lama over, die wel nog de spirituele leider van de Tibetaanse boeddhisten blijft.
Lobsang Sangay links naast de dalai lama rechts op zijn eedaflegging

In Dharmsala, in het noorden van India, heeft Lobsang Sangay officieel de eed afgelegd als nieuwe premier van de Tibetaanse regering in ballingschap. Hij werd in april verkozen door tienduizenden Tibetanen die in ballingschap leven. Sangay heeft beloofd om net als de dalai lama vreedzaam te strijden voor meer autonomie voor de Tibetanen in hun thuisland.

Tibet was een autonome staat met de dalai lama als officieel staatshoofd tot het halverwege de vorige eeuw geannexeerd werd door China. De huidige dalai lama leeft sinds 1959 in ballingschap en ijvert vanuit Dharmsala in India met zijn regering in ballingschap voor meer autonomie.

China beschouwt de dalai lama als een separatist die de Tibetanen in China opruit om onafhankelijkheid te eisen. De internationale gemeenschap erkent de dalai lama wel en verwerpt de annexatie van Tibet.