Rellen in Londen blijven aanslepen en zich verspreiden

In enkele wijken van de Britse hoofdstad Londen is het voor de derde dag op rij tot rellen gekomen. De politie heeft al ruim 200 mensen opgepakt die betrokken waren bij de zware rellen. De Britse vicepremier Nick Clegg noemt het geweld "onaanvaardbaar". Premier David Cameron keert vervroegd terug uit vakantie.

Voor de derde dag op rij zijn er rellen uitgebroken in Londen. Voor het eerst wordt er ook tijdens de dag gevochten. De politie heeft al ruim 200 mensen gearresteerd.

Volgens Nick Clegg, de Britse vicepremier, heeft het geweld van de afgelopen dagen niets meer te maken met de originele aanleiding van de eerste rellen zaterdag (zie onder). “Het geweld is nutteloos, de diefstallen en plunderingen zijn opportunistisch", aldus Clegg. "Het is volledig onaanvaardbaar.”

De Britse premier David Cameron keert vervroegd terug uit vakantie in Italië. De minister van Binnenlandse Zaken Theresa May is al terug. Ze noemt de relschoppers criminelen. Volgens haar zullen de daders van de vernielingen en de plunderingen allemaal gestraft worden.

In de nacht van zaterdag op zondag waren al hevige rellen uitgebroken in de Londense wijk Tottenham. Auto's en gebouwen werden in brand gestoken, winkels geplunderd. Verschillende mensen raakten gewond, de politie pakte tientallen relschoppers op.

Ook vannacht kwam het opnieuw tot rellen. Het geweld verspreidde zich naar andere Londense wijken, onder meer Enfield, Walthamstow en Waltham Forest in het noorden en Brixton in het zuiden. Ook Oxford Circus, in het toeristische hart van de stad, werd opgeschrikt door rellen.

Agenten werden aangevallen, politievoertuigen beschadigd en winkels geplunderd. De politie heeft het over kopieergedrag van jongeren, zogenoemde "copycats", en pakte meer dan honderd relschoppers op. Bij het geweld raakten 35 politieagenten gewond.

In de loop van de avond zijn de rellen van kwaad naar erger gegaan. In de wijk Hackney in Noordoost-Londen gooiden jongeren met stenen naar de politie. Die reageerde met een charge. De jongeren plunderden ook winkels en staken huizen in brand. In Croydon werden eveneens winkels in brand gestoken.

Aanleiding voor het geweld van de afgelopen nachten is de dood van een 29-jarige inwoner van Tottenham, hij was door een politieagent doodgeschoten.