Tijdelijke tatoeages kunnen soms “permanent” zijn

De federale overheidsdienst Volksgezondheid waarschuwt voor tijdelijke tatoeages. Ze bevatten soms een stof die een allergische reactie kan uitlokken. In ernstige gevallen kunnen die allergische reacties permanente littekens veroorzaken. Gewone, natuurlijke henna is niet schadelijk.

De tijdelijke lichaamsversieringen zijn heel populair tijdens de zomer op festivals of in vakantieparken. De FOD Volksgezondheid controleert al jaren de kleurmiddelen in die tijdelijke tatoeages. “Daar zijn heel veel producten bij die perfect in orde zijn”, aldus Els Vrindts van Volksgezondheid. “De gewone, natuurlijke henna bijvoorbeeld is niet schadelijk.”

Maar nu en dan botst Vrindts bij dergelijke controles ook op de verboden stof parafenyleendiamine (PDD). “Het is verboden om die stof rechtstreeks op de huid aan te brengen”, aldus Vrindts. Toch wordt dat product weleens door tatoeagekunstenaars gebruikt, omdat de tekeningen dan sneller drogen.

PDD vergroot echter de kans op een allergische reactie van de huid. Dat kan leiden tot overgevoeligheid aan bepaalde kleding, schoenen, kunststofproducten en zelfs geneesmiddelen. Bij een ernstige allergische reactie kunnen er permanente littekens op de huid achterblijven, waardoor de tijdelijke tekening toch zichtbaar blijft. Of hoe een tijdelijke tatoeage heel permanente sporen kan nalaten.