Wall Street beleeft rampzalig einde van beursdag

De Amerikaanse beurzen hebben hun slechtste dag in bijna 2 jaar achter de rug. De Dow Jones sloot af met 5,5 procent verlies, de Nasdaq ging bijna 7 procent achteruit. De bankaandelen kregen de zwaarste klappen. Eerder op de dag gingen de Europese en de Aziatische beurzen ook al zwaar in het rood.

De Dow Jones tuimelde bij opening meteen 2 procent naar beneden en uur na uur werd dat verlies groter. Vooral het laatste uur besloten nog veel beleggers om hun aandelen van de hand te doen, waardoor de Dow Jones uiteindelijk op 5,5 procent verlies uitkwam. De technologiebeurs Nasdaq ging 6,9 procent achteruit.

Het was dus weer een rampzalige beursdag in New York, de slechtste zelfs sinds oktober 2008, toen de financiële crisis begon. Als er wordt gekeken naar het verlies in aantal punten is het de 5e slechtste dag in de geschiedenis.

Het is nu voor het eerst sinds november dat de Dow Jones onder de 11.000 punten staat. De Amerikaanse president Barack Obama heeft vanavond nog een toespraak gegeven om de markten te sussen, maar dat heeft niet gebaat.

Opvallend is ook dat het de bankaandelen zijn die de zwaarste klappen hebben gekregen. Zo zakte Citigroup 16,4 procent, terwijl JPMorgan Chase 9,4 procent verloor. Bank of America daalde 20,3 procent en AIG noteerde 10 procent lager. Het zijn cijfers die aan de bankencrisis van 2008 doen denken. De goudprijs ging dan weer fors naar omhoog.

Europese beurzen gaan in het rood

De Europese beurzen hebben de eerste beursdag van de week eveneens afgesloten in het rood. Dat heeft te maken met de gedaalde rating van de Verenigde Staten en met de problemen met de staatsobligaties in landen als Italië en Spanje.

Het feit dat de Europese Centrale Bank een deel van de staatsobligaties zal opkopen, heeft de beurzen en beurshandelaars niet gerustgesteld. Integendeel.

De Bel20 opende vanochtend met een verlies van zowat 1,5 procent, maar kon rond 10 uur, na een uur handel, een lichte winst van 0,7 procent optekenen. Een uur later ging de Bel20 echter weer licht in het rood, en vanavond sloot de index 3,76 procent lager in vergelijking met vorige vrijdag. Het is al de elfde dag op rij dat de Bel20 lager sluit: een triest record.

Hetzelfde scenario ook in Milaan en Madrid. Rond 11 uur stonden die beurzen op een winst van ongeveer 2,5 procent, maar na de middag was die winst helemaal weggesmolten. Milaan sloot 1,72 procent lager, Madrid 0,66 procent lager.

Andere beurzen schommelden aanvankelijk tussen licht verlies en lichte winst, maar gingen na de middag de dieperik in. In Parijs eindigde de CAC40 op -4,68 procent lager, in Londen de FTSE100 op -3,39, in Frankfurt de DAX op -5,02 en in Amsterdam de AEX op -4,38.

De Aziatische beurzen sloten eerder vandaag af met een verlies van gemiddeld 2,5 procent.

Toch positieve effecten

De beurzen reageren negatief op de recente economische gebeurtenissen en beslissingen. Maar er zijn ook positieve signalen. Dankzij het nieuws dat de ECB staatsobligaties zal opkopen, is de rente op Spaanse en Italiaanse staatsobligaties op 10 jaar vandaag fors gedaald. De ECB specifieerde niet van welke landen de bank staatsobligaties zal kopen, maar de algemene verwachting is dat het Italiaanse en Spaanse obligaties zijn omdat deze landen financieel in de problemen dreigen te komen.

De landen van de G7 kondigden vannacht aan dat ze "alle maatregelen" zullen nemen "om de financiële stabiliteit te waarborgen". Concrete voorbeelden of maatregelen werden echter niet aangekondigd.

Toch heeft het Internationaal Muntfonds (IMF) de mededelingen van de G7-landen al verwelkomd. "Deze samenwerking zal het vertrouwen behouden en zal de economische groei wereldwijd ten goede komen", reageerde IMF-baas Christine Lagarde. Al drong ze er zowel bij de VS als bij de eurolanden op aan om respectievelijk het begrotingstekort aan te pakken en het nieuwe noodplan voor Griekenland snel uit te voeren.

Intussen verbiedt Grieken het zogenoemde "shorten" gedurende twee maanden. Dat betekent dat er niet meer kan worden gespeculeerd op koersdalingen van Griekse aandelen.