"Breivik was onder invloed op dag van raid"

De Noorse extremist Anders Behring Breivik was onder invloed van drugs tijdens zijn dodelijke raid op het eiland Utøya. Dat heeft de Noorse politie gezegd na analyse van de bloedstalen die werden afgenomen na zijn arrestatie.

Getuigen die konden ontsnappen aan de dodelijke raid van Breivik op het eiland zeiden achteraf allemaal dat de extremist erg rustig te werk ging. Nu blijkt dat hij onder invloed was van verschillende producten. "Ik kan bevestigen dat we illegale producten hebben teruggevonden in zijn bloed", zegt de woordvoerder van de politie.

De man wilde niet zeggen om welke producten het ging, maar volgens Noorse bronnen bij het onderzoek gaat het onder meer om anabole steroïden. "We hebben ook sporen van medicamenten teruggevonden, maar daarover kan ik niets meer zeggen."

Breiviks advocaat had eerder ook al gezegd dat zijn cliënt die dag producten had genomen om zich sterker te voelen en scherp te houden.

Intussen zijn ook de gerechtelijke psychiaters aan het werk gegaan. Zij zullen vanaf deze week praten met Breivik en onderzoeken of hij al dan niet toerekeningsvatbaar is.

Het is intussen meer dan 2 weken geleden dat Breivik toesloeg in de Noorse hoofdstad. Bij de aanslag met een bomauto en de dodelijke raid op het eiland Utøya kwamen in totaal 77 mensen om het leven.