“De mensen schuilen, er heerst een gevoel van oorlog”

In de Britse hoofdstad wonen, werken en verblijven ook veel landgenoten. Sommige van hen waren de afgelopen dagen ooggetuige van het brutale straatgeweld dat Londen al enkele dagen in een greep houdt.

Sarah Vanwelden studeert in Londen. “Toen ik vanmorgen naar de universiteit wandelde waren er in heel de straat slechts enkele ramen niet gebroken. Het is ongelooflijk wat zich hier heeft afgespeeld en wat nog steeds aan de gang is. Het lijkt bijna alsof deze “gangs” van jongeren hun eigen ruiten aan het inslaan zijn. Alsof ze de zaken van hun eigen ouders of familieleden als doelwit nemen.” Vanwelden noemt de feiten onbegrijpelijk. “Er heerst een groot gevoel van angst in de straten. Daarnaast is er ook veel woede tegenover deze brute criminaliteit.”

Lieselot Baert woont en werkt al ruim 2 jaar in Londen. Ze woont in Tottenham waar de rellen begonnen zijn. “Het zijn vooral de kleinere incidenten die me bang maken”, aldus Baert. “Er gebeuren zoveel dingen die de pers niet halen. Winkels en huizen worden leeggeroofd zonder dat de politie tussenbeide komt.” Volgens Baert is zijn de hulpdiensten onderbemand om deze wijdverspreide rellen de baas te kunnen. “We begrijpen niet waarom er geen grotere middelen worden ingezet.”

Ook Kris Verlé was in Tottenham toen de rellen daar begonnen. “Overal uitgebrande auto’s, jonge meisjes die doodleuk met handenvol kleren uit de geplunderde H&M rondlopen... Dit heeft niets te maken met de jongeman die vorige week werd doodgeschoten”, aldus Verlé. “Het gaat om jongeren die zich vervelen.” Londenaars zijn volgens Verlé normaal gezien niet gemakkelijk om uit hun lood te slaan, “maar we zijn echt wel bang aan het worden. De politie houdt zich vooral bezig in de hoofdstraten, waardoor het onveilig is geworden om elders ‘s avonds rond te lopen.”

Leen De Wael is onder de indruk van de snelheid waarmee alles zich afspeelt. “Het is indrukwekkend hoe snel de bendes zich verplaatsen als de politie in de buurt komt.” Ze zag uit het raam van haar hotelkamer een elektrozaak leeggeroofd worden. “De relschoppers lopen over straat met televisies in hun armen.”

Toen Kris Pauwels gisteren met enkele collega’s een restaurant verliet belandde hij middenin het straatgeweld. “Links zagen we een politiemacht, terwijl rechts van ons een zootje ongeregeld herrie schopte en winkelruiten kapot sloeg.” Zelf is hij niet aangevallen geweest. “Er was geen agressie naar toevallige passanten. Het is zinloos geweld waarbij jongeren van allerlei etnische origine vandalenstreken uithalen. Het is hen volgens mij louter te doen om de anarchie en de straffeloosheid.”

Ook Laurent Stevens is momenteel in London en was getuige van de rellen. “De jongeren gaan op zoek naar stenen, brandbare en scherpe voorwerpen.” Volgens Stevens sluiten de winkels vroeger in alle delen van de stad. “De mensen gaan schuilen voor het geweld, er heerst een gevoel van oorlog.”

Getuigen gezocht

De nieuwsdienst is op zoek naar getuigen van de rellen in Groot-Brittannië. Bent u daar of kent u mensen die zich momenteel aan de andere kant van het kanaal bevinden en die meer kunnen vertellen, stuur dan een mail naar nieuws@vrt.be.