"In de showbizz worden geen cadeaus gegeven"

In het Kursaal in Oostende stelt Willy Sommers vandaag, op zijn 59e verjaardag, een nieuw verzamelalbum voor. De cd komt er naar aanleiding van een nog opmerkelijkere verjaardag: die van 40 jaar carrière als Vlaamse charmezanger.

Willy Sommers was nog geen 19 toen hij een Vlaamse monsterhit scoorde met "Zeven anjers zeven rozen". Het was een heel ander genre dan de Angelsaksische popmuziek die hij vroeger met zijn coverbandje speelde, maar het vormde de aanzet van een lange carrière als zanger van het Vlaamse levenslied.

Het genre was populair in de jaren 70, maar zakte weg in de jaren 80. Toch hield Willy Sommers net als Will Tura ook in die moeilijkere periode stand.

In de jaren 90 was hij als presentator van het populaire VTM-programma "Tien om te zien" mee verantwoordelijk voor de revival van het Vlaamse lied. Hij had in die jaren zelf ook een aantal hits, zoals "Als een leeuw in een kooi", "Ik hou van jou (zoals je bent)" en "Kijk eens diep in mijn ogen", een duet met Wendy Van Wanten.

Vandaag heeft het Vlaamse lied het weer wat moeilijker. "Maar de showbizz is altijd moeilijk", vindt Sommers. "Er worden geen cadeaus gegeven. Je moet altijd ad rem blijven, altijd zien dat je mee bent met de trends."

Om zijn 40-jarige loopbaan te vieren, geeft Willy Sommers in het najaar, op 31 oktober, een jubileumconcert in het Kursaal van Oostende.