Beke: eerst BHV, ondanks de financiële crisis

Ondanks de financiële crisis blijft CD&V-voorzitter Wouter Beke bij zijn eis om in de regeringsgesprekken eerst over de splitsing van BHV te praten, en pas daarna het sociaal-economische hoofdstuk aan te vatten. Dat zegt hij in een interview met Het Laatste Nieuws. Parallelle gesprekken ziet hij niet zitten. "Dan zal het zijn zonder CD&V."

"Afspraken zijn afspraken", klinkt het bij Beke vanuit zijn vakantieverblijf aan de Languedoc. "Men hoeft er mij niet van te overtuigen dat de financiële situatie ernstig is, maar in de regeringsgesprekken is de volgorde duidelijk afgesproken: eerst BHV." En nog: "Half juli zeiden de andere onderhandelaars toch dat we op een zucht van een akkoord over BHV stonden? Wel, laten we die laatste zucht er nu maar uitpersen."

"Ik zal niet aanvaarden dat (formateur) Elio Di Rupo parallel met een tweede onderhandelingstafel start. Wil hij dat toch, dan zullen er hooguit zeven partijen aanschuiven. De achtste, CD&V, zal dat niet doen", was Beke duidelijk.

Tegen de VRT vanmiddag zei hij nog dat hij gisteren van de formateur begrepen had dat dit laatste evenwel niet zal gebeuren. "Als men afspraken niet nakomt speelt men natuurlijk met vuur. Ik denk dat de situatie te zorgwekkend is om met vuur te spelen."