Cameron: "Vanavond 16.000 agenten in de straten"

De Britse premier David Cameron heeft in een speech voor zijn ambtswoning in Downing Street 10 (foto's) het geweld in Londen en andere steden veroordeeld en maatregelen aangekondigd. Het Britse parlement wordt uit vakantie teruggeroepen voor een debat over de rellen, en het aantal manschappen wordt opgevoerd.

Delen van Londen worden al drie nachten geplaagd door zware rellen. Jongeren steken gebouwen in brand, slaan winkelruiten aan diggelen en gaan aan het plunderen.

Cameron, speciaal teruggekeerd uit vakantie vanuit Toscane, had het over "ziekmakende beelden van mensen die plunderen, stelen, inbreken en vandalisme plegen."

Vervolgens richtte hij zich in een boodschap tot de relschoppers zelf: "Jullie zullen de krachtdadigheid van de wet voelen. Als je oud genoeg bent om deze misdaden te plegen, ben je ook oud genoeg om ervoor te boeten."

Bij de Metropolitan Police - de Londense politie - zijn alle vakanties geschrapt en het aantal manschappen om de straten te patrouilleren wordt drastisch opgevoerd, tot 16.000 vanavond. Een vriendschappelijke interland tegen Nederland op Wembley is geschrapt, zodat de ordediensten zich volop op de rellen kunnen concentreren.

Parlement komt terug uit vakantie

Voorts wordt ook het parlement uit vakantie teruggeroepen. Dat moet volgens Cameron de parlementsleden toelaten om "eendrachtig deze misdaden te veroordelen en eendrachtig de overtuiging te tonen dat de getroffen wijken opnieuw zullen worden opgebouwd."

De rellen begonnen in Londen, maar kregen snel navolging in andere steden zoals Birmingham, Liverpool, Nottingham en Bristol.

Volgens vicepremier Nick Clegg hebben de rellen niets meer te maken met de originele aanleiding, de dood van een jongeman, en is "het geweld nutteloos en zijn de diefstallen en plunderingen opportunistisch". "Het is volledig onaanvaardbaar.”

Minister van Binnenlandse Zaken Theresa May liet al verstaan dat de daders van de vernielingen en plunderingen allemaal gestraft zullen worden.

Boris Johnson sust de gemoederen in Clapham Junction

Intussen heeft de Londense burgemeester Boris Johnson inwoners bezocht van een getroffen wijk aan Clapham Junction. Hij kreeg er bijzonder veel kritiek voor de manier waarop de stad de rellen heeft aangepakt.

Johnson maakte de inwoners duidelijk dat de relschoppers die zijn opgepakt gestraft zullen worden. Hij zei dat ze straffen zullen krijgen "waarvan ze achteraf veel spijt zullen hebben." Hij voegde eraan toe dat er al 500 vandalen waren opgepakt, en dat er er nog een pak zullen volgen op basis van tv-beelden.

Johnson bedankte ook uitgebreid de vrijwilligers die zich hebben aangeboden om aan de opkuis te beginnen. "Jullie zijn de mensen met de echte juiste instelling in deze stad. Jullie vertegenwoordigen de echte Londenaars, en niet de plunderaars en relschoppers die zoveel schade hebben aangericht."