Fed behoudt de historisch lage rente tot 2013

De Federal Reserve, de Amerikaanse centrale bank, zal haar belangrijkste rentetarief nog minstens twee jaar onveranderd laten op het historisch lage niveau van 0 tot 0,25 procent. Dat is vanavond bekendgemaakt. De Dow Jones reageerde eerst lauw op het bericht, maar ging daarna fors de hoogte in.

Het is de eerste keer dat de Fed zich zo concreet uitspreekt over het behoud van het rentetarief. Tot nu toe zei ze dat het "gedurende een lange periode" onveranderd zou blijven. Het renteterief staat sinds december 2008 op het historische lage niveau en dat blijft dus zeker nog zo tot midden 2013.

De bedoeling van de Federal Reserve is de investeerders zekerheid te geven dat de lage rente nog een tijd zal duren. De lage rente is belangrijk om de Amerikaanse economie de kans te geven om te groeien. De Fed zal de komende dagen ook bijkomende maatregelen nemen om de economie weer aan te zwengelen.

Op de financiële markten werd met belangstelling uitgekeken naar wat de Fed zou bekendmaken vanavond. De beurs in New York reageerde eerst eerder lauw op het besluit. Na de hele dag op winst te hebben gestaan, zakte de Dow Jones opnieuw naar de rode cijfers.

Die daling werd even later opnieuw tenietgedaan. Intussen staan zowel de Dow Jones (+1,7%) als de Nasdaq (+2,3%) opnieuw  in het groen.

Wellicht had de daling te maken met de interne verdeeldheid binnen de Amerikaanse centrale bank. Drie bestuurders stemden namelijk tegen het behoud van de rente tot 2013 en dat laat niet het beste vermoeden voor de slagkracht.

De verlaging van de kredietwaardigheid van de Verenigde Staten door Standard & Poor's lijkt intussen geen enkele invloed te hebben op de rente die Washington moet betalen op overheidspapier. Het Amerikaanse ministerie van Financiën plaatste vandaag voor 32 miljard dollar staatsleningen tegen de historische lage rente van 0,5 procent.