Kostprijs studentenabonnement MIVB verdubbeld

Nederlandstalige studenten in Brussel betalen vanaf september 100 euro in plaats van 45 euro voor een jaarabonnement bij de MIVB. In de laatste 5 jaar is de kostprijs voor een studentenabonnement in de hoofdstad verviervoudigd. In 2006 betaalden de studenten slechts 25 euro.

De forse prijsstijging heeft te maken met een beleidskeuze van Vlaams minister voor Brussel, Pascal Smet (SP.A). De prioriteit gaat volgens de minister nu meer naar de behuizing van studenten, dan naar openbaar vervoer. Ten gevolge daarvan krijgt Brik, de instelling voor studentenvoorzieningen in Brussel en de opvolger van Quartier Latin, minder geld om Nederlandstalige studenten een voordelig abonnement bij de MIVB te geven.

“In het verleden kregen we daarvoor 1.000.000 euro ter beschikking van de Vlaamse gemeenschap”, aldus Lieven Boelaert van Brik. “Vlaanderen heeft bespaard, daarom hebben we van onze eigen werkmiddelen 645.000 euro gehaald.” Dat is twee derde van het totale jaarbudget van Brik.

Het voordeeltarief van 100 euro geldt, net als in het verleden, overigens enkel voor de eerste 8.000 Nederlandstalige studenten die het abonnement aanvragen. “Het liefst zouden we alle 25.000 Nederlandstalige studenten een abonnement aan voordeeltarief geven, maar daarvoor hebben we de middelen niet”, aldus Boelaert.

Franstalige studenten in de hoofdstad betalen de helft van een gewoon abonnement. De Franse gemeenschap past de andere helft bij. “Daar geldt het wel voor alle studenten. Om dat te doen zouden wij een budget moeten hebben van 1,8 miljoen euro.” Een gewoon abonnement bij de MIVB kost 220 euro.

Facebookprotest

De Nederlandstalige Brusselse studenten kunnen er alvast niet om lachen. Bij hen steekt vooral de non-communicatie over de prijsverhoging. De studenten krijgen dezer dagen een brief in de bus waarin wel de prijsverhoging vermeld wordt, maar niet wordt uitgelegd.

Als protest tegen de verhoging en de non-communicatie erover hebben enkele misnoegde studenten een Facebookgroep opgericht. Hoewel de groep “Vlaams non-beleid raakt Brusselse student” nog maar enkele dagen bestaat, telt de groep al ruim 700 leden.