Libische rebellenregering de laan uitgestuurd

In Libië heeft Mustafa Abdul Jalil, de voorzitter van de Nationale Overgangsraad, zijn regering ontslagen. De Nationale Overgangsraad wordt onder meer door de NAVO erkend als enige legitieme vertegenwoordiger van het Libische volk.
Mustafa Abdul Jalil

Het besluit van Abdul Jalil komt er nadat generaal Abdel Fatah Yunes, de stafchef van de rebellen (kleine foto), in onduidelijke omstandigheden werd vermoord. Net als Abdul Jalil was ook Yunes een steunpilaar van het regime-Kaddhafi voor hij naar de oppositie overliep. Hij hoorde zelfs tot de groep die kolonel Moe'ammar al-Kaddhafi in 1969 aan de macht bracht na een coup.

Yunes is mogelijk vermoord door leden van de fundamentalistische fractie van de bont samengestelde rebellencoalitie tegen het bewind van Khaddafi, die het niet namen dat Yunes weer met het regime in Tripoli was beginnen onderhandelen.

Abdul Jalil heeft zijn "premier" Mahmud Jibril gevraagd "zijn regeringsploeg te herschikken", zegt een woordvoerder.

De Nationale Overgangsraad werd in maart opgericht in de oostelijke stad Benghazi, waar de gewapende opstand tegen het regime in Tripoli in februari is begonnen.