Rellen in Manchester, gespannen rust in Londen

In Londen lijken de 16.000 aanwezige politieagenten de relschoppers af te schrikken. De sfeer is er wel gespannen. In andere grote steden zoals Manchester, Birmingham en Bristol is het opnieuw onrustig. Verschillende winkels zijn er geplunderd en auto's zijn er in brand gestoken.

In Manchester zijn honderden jongeren op straat gekomen en is een kledingswinkel in de as gelegd. De jongeren trokken daarna door het stadscentrum en lieten een spoor van vernieling achter. De politie heeft er zeven mensen gearresteerd en raadt bewoners af om naar het stadscentrum te komen. Tot nog toe was de stad gespaard gebleven van het geweld.

In Wolverhampton en in West Bromwich heeft de politie groepen jongeren uiteengedreven. Ook in Birmingham en Bristol is het erg onrustig. Het straatgeweld is er wel in kleinere proportie dan in de hoofdstad.

In Londen zijn zo'n 16.000 politieagenten - dat zijn er 10.000 meer dan gisteren - op de been om de onrusten die de Britse hoofdstad al sinds zaterdag in een greep houden eindelijk de kop in te drukken. De sfeer is er erg gespannen. Voorlopig is het er relatief rustig, maar iedereen houdt er zijn adem in.

3 dagen op rij rellen

De rellen in Londen begonnen zaterdag in de wijk Tottenham, in het noorden van de hoofdstad. De aanleiding was de dood van een jongeman afgelopen donderdag. Een 29-jarige man werd toen door de politie doodgeschoten. Volgens de eerste resultaten van het onderzoek is er geen bewijs dat de man zelf eerst het vuur geopend had op de agenten. Met het vuurwapen dat bij hem gevonden werd , is niet geschoten. De precieze omstandigheden van het incident worden nog onderzocht.

Groepjes jongeren koelden hun woede op auto's, winkels en de politie, die met stenen en molotovcocktails werden bekogeld. Zondag werd er ook in de Londense wijken Brixton en Enfield strijd geleverd. Later sloeg het geweld ook over naar andere delen van de hoofdstad.

De Londense rellen inspireerden blijkbaar jongeren in andere steden, want afgelopen nacht was het ook onrustig in delen van Liverpool, Birmingham en Bristol. In totaal werden afgelopen nacht meer dan 200 mensen opgepakt. Drie relschoppers worden ook verdacht van poging tot moord op politieagenten.

De Britse premier David Cameron, die uit vakantie is teruggekeerd, zei dat er al 450 relschoppers zijn opgepakt. De cellen in Londen zitten overvol.

Eerste dodelijke slachtoffer sinds uitbreken rellen

De rellen hebben intussen een eerste mensenleven geëist. Een 26-jarige jongeman die gisteren was neergeschoten in Croydon, ten zuiden van Londen, is in het ziekenhuis overleden. Het slachtoffer liep hoofdwonden op toen hij beschoten werd in zijn auto, na een achtervolging. Er zijn twee verdachten opgepakt.

Intussen overweegt de Londense politie om hardere middelen in te zetten tegen de relschoppers. Er is sprake van plastic kogels of rubberkogels, die niet dodelijk zijn. "Het is een aanpak die we zullen gebruiken als dat nodig wordt geacht", zei Stephen Kavanagh van de Londense politie. Hij voegde eraan toe dat de politie op massale rellen voorbereid is vanavond.

Getuigen gezocht

De nieuwsdienst is op zoek naar getuigen van de rellen in Groot-Brittannië. Bent u daar of kent u mensen die zich momenteel aan de andere kant van het kanaal bevinden en die meer kunnen vertellen, stuur dan een mail naar nieuws@vrt.be.