Turkse minister met harde boodschap naar Syrië

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Ahmet Davutoglu heeft in Syrië gesproken met president Bashar Al-Assad. Zijn poging om Assad ervan te overtuigen het militaire geweld tegen burgers te stoppen, lijkt echter weinig uitgehaald te hebben.

Turkije had de voorbije jaren een stevige band met de Syrische president Assad (foto in tekst) opgebouwd, maar het toenemende geweld en het stijgende aantal doden in het buurland baren ook de Turken alsmaar meer zorgen. Met  het bezoek van de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Ahmet Davutoglu (foto bovenaan) proberen de Turken de druk op Assad om het geweld te beëindigen, te verhogen.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton drong er bij haar Turkse collega op aan om de eerdere eis van de Verenigde Staten om alle militairen uit de steden en naar de militaire bases terug te trekken, kracht bij te zetten. De VS zouden er ook aan denken om strengere sancties uit te vaardigen tegen het Syrische regime.

Het is niet de eerste keer sinds het begin van het protest in Syrië dat er gependeld wordt tussen Ankara en Damascus. Tot nu toe waren de Turkse boodschappen vrij adviserend, maar de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan stuurt nu zijn minister van Buitenlandse Zaken om een "harde boodschap" over te brengen, vertelt correspondent Dirk Vermeiren in "De ochtend".

Turkije zal nu vooral "zijn verontwaardiging over het gebruikte geweld tegen de burgerbevolking overbrengen", weet Vermeiren. Ook de timing van het geweld zal benadrukt worden, namelijk het begin van de ramadan. Op de eerste dag van de ramadan zijn er veel slachtoffers gevallen in Syrië en dat viel in Turkije heel slecht.

De Syrische autoriteiten lijken alvast weinig gehoor te zullen geven aan de Turkse en Amerikaanse eisen. Bouthaina Shaaban, een adviseur van Assad, zei afgelopen weekend al dat Syrië geen enkele "bemoeienis" in binnenlandse aangelegenheden zou dulden.

Hij uitte ook kritiek op Turkije omdat het land de rol van gewapende groepen die volgens de autoriteiten achter de onrust zitten, negeert. "Als Davutoglu naar Syrië komt om een stellige boodschap over te brengen, dan zal hij nog meer stellige woorden horen over de Turkse positie in deze kwestie", klonk het.

Volgens Davutoglu is de vergadering in een vriendelijke en open sfeer verlopen. Hij heeft naar eigen zeggen een duidelijke boodschap overgebracht. Het lijkt er evenwel niet op dat die is aangekomen. "We blijven doorgaan met het vervolgen van terroristische groepen om de stabiliteit van de natie te garanderen en de veiligheid van de burgers te waarborgen", zei Assad aan Davutoglu, zo meldt het staatspersagentschap Sana.

Het Syrische leger is vanmorgen overigens een stad in de buurt van de Turkse grens binnengevallen. Tanks rolden Binnish rond dageraad binnen. Ook in Deir Ezzor duurt het offensief van het Syrische leger voort, voor de derde dag op rij.