VS maakt 105 miljoen extra vrij voor Oost-Afrika

De Verenigde Staten trekken 105 miljoen dollar extra uit voor noodhulp aan de slachtoffers van de droogte in Somalië en andere delen van de Hoorn van Afrika. Dat heeft het Witte Huis aangekondigd.

"De Verenigde Staten zullen de dringende nood aan voedsel, water, huisvesting en medische en sanitaire bijstand blijven financieren", luidde het in een persmededeling van het Witte Huis. Momenteel is de echtgenote van vicepresident Joe Biden, Jill Biden, op bezoek in de getroffen regio.

Gisteren maakte ook de Belgische regering bekend dat ze extra geld zou vrijmaken voor Oost-Afrika. Het gaat om een bedrag van 4 miljoen euro. In juli was al eens 5 miljoen euro vrijgemaakt door de regering. Het geld gaat naar erkende Belgische hulporganisaties en multilaterale ngo's die actief zijn in de getroffen regio.

De droogte in het oosten van Afrika en de hongersnood als gevolg daarvan treffen meer dan 10 miljoen mensen. Duizenden Somaliërs zijn inmiddels hun land ontvlucht en proberen te overleven in buurlanden Kenia en Ethiopië. De humanitaire ramp in Somalië wordt daarenboven steeds groter door het geweld van radicale milities in het land.