Weer winst op de beurzen na 11 rode dagen

Voor het eerst in twaalf dagen hebben de meeste Europese beurzen weer winst gemaakt. De Bel-20 klokte af op 2,8% in de plus. Ook de Amerikaanse beurzen sloten af met positieve cijfers. De Dow Jones ging net geen 4% naar omhoog, de Nasdaq maakte 5,3% winst.

De Bel-20 besloot een nerveuze beursdag dus ruim in het groen. De winst in Brussel is opmerkelijk groter dan die op de andere Europese beurzen. In Parijs werd afgesloten met 1,6% winst, in Amsterdam bedroeg die 1,3%. De Londense FTSE ging 1,9%  vooruit. De beurs van Frankfurt slaagde er dan weer net niet in om uit de min te blijven (-0,10%).

Het was lang erg onduidelijk welke weg de koersen op zouden gaan vandaag. Zo openden de beurzen om 9 uur allemaal met verlies, maar stonden ze een kwartiertje later wel in het groen. In Parijs was er zelfs een winst van zo'n 2% rond 9.20 uur, de Bel-20 volgde even later dat voorbeeld.

Maar toen veranderde de sfeer. Na een ommekeer in Londen, gingen ook de indexen in Frankfurt en Parijs fors in het rood, daarna volgden ook Madrid en Milaan. Rond de middag was het verlies op veel plaatsen al opgelopen tot 5%, maar het beeld veranderde daarna weer helemaal.

Rond 13.30 uur noteerden de meeste beurzen opnieuw positieve cijfers en deze keer bleven die ook behouden tot sluitingstijd. Volgens analisten reageerden de beleggers vandaag uitermate onrustig op de verschillende signalen en is dat de oorzaak van de jojo-bewegingen.

Wall Street sluit met forse winst

Ook Wall Street was positief gestemd. Vooral het laatste uur klommen de koersen sterk. De Dow Jones maakte net geen 4% winst. De technologiebeurs Nasdaq ging zelfs 5,3% vooruit.

Het lijkt er dus op dat de beurzen zich gedeeltelijk herstellen van de dramatische beursdag van gisteren. Toen gingen wereldwijd alle indexen achteruit. Vooral in de VS kwam het verlies hard aan. In het laatste uur handel ging de Dow Jones helemaal onderuit.

Voor het eerst sinds lang sloot de koers er onder de 11.000 punten. In totaal verloor de Dow Jones 634,76 punten, het op 5 na grootste verlies in de 112-jarige geschiedenis van de index.

Op de markten werd met grote belangstelling uitgekeken naar wat de Federal Reserve, de Amerikaanse centrale bank, vandaag zou bekendmaken. Het bericht dat de historisch lage rente behouden blijft tot midden 2013 leidde eerst tot een daling, maar al snel gingen de Dow Jones en de Nasdaq weer de hoogte in.

Olieprijzen nemen een duik, ook rente op staatspapier daalt

De Aziatische beurzen reageerden vanochtend ook negatief. Naast de verliezen in de VS speelden ook negatieve berichten uit China een rol. De inflatie is daar de afgelopen maand gestegen tot 6,5%, een bericht dat beleggers nu kunnen missen als kiespijn. Zowel de Nikkei als de Kospi, de index in Zuid-Korea, zakten verder weg.

Volgens experts hangen de resultaten van de Aziatische beurzen heel erg af van de resultaten in Europa en in de VS. "Pas als er daar stabiliteit is", komt dat er ook in Azië", klinkt het. Vooral de sterke yen ten opzichte van de dollar en de euro, speelt de Nikkei parten.

Ook de olieprijs op de internationale markten neemt een duik, uit vrees voor een economische recessie. Een vat ruwe olie kost nu nog 76 dollar.

En intussen blijft ook de rente op Spaanse en Italiaanse staatsleningen dalen. Vorige week stond de rente nog op meer dan 6%, maar dat is nu nog 5%. De daling is zo goed als zeker een gevolg van de interventie van de Europese Centrale Bank gisteren. Die koopt massaal obligaties op van beide landen, waardoor lenen voor hen nu weer goedkoper wordt.