"Belachelijke beschuldiging van wanhopige BBC"

De Zimbabwaanse minister van Mijnbouw Obert Mpofu verwerpt de beschuldigingen van Britse omroep BBC over het bestaan van een folterkamp in de buurt van de diamantmijnen van Marange, in het oosten van Zimbabwe. Het televisieprogramma Panorama sprak met slachtoffers van het kamp.

"Dit is een belachelijke beschuldiging van een wanhopige BBC", zegt de Zimbabwaanse minister van Mijnbouw Obert Mpofu tegen het Franse persagentschap AFP. De beweringen van slachtoffers waarmee de BBC sprak, doet hij af als nonsens.

Volgens de BBC worden in het tentenkamp "Diamond Base" gevangenen gefolterd door het Zimbabwaanse leger. Het zou gaan om mensen die worden tewerkgesteld in de mijnen van Marange en die klagen over te weinig loon of om mensen die diamanten voor eigen rekening delven. "Waarom zou het leger zoiets doen?", vraagt Obert zich af. "Dit is het gewone BBC-discours. Het gaat om gekken die onze ontwikkeling in het gedrang willen brengen."

Zimbabwe beweegt momenteel hemel en aarde om de mijnen van Marange van de zwarte lijst te krijgen. De mijnen waren op die lijst van het Kimberley Proces terechtgekomen na berichten over slachtpartijen en misbruiken door het leger in de mijnen. De "bloeddiamanten" uit dergelijke mijnen mogen niet worden verkocht op de internationale markt, een flinke aderlating voor de Zimbabwaanse schatkist, een bron van inkomsten voor het regime van president Robert Mugabe.