"Geen enkel risico op Franse ratingverlaging"

De Franse minister van Financiën François Baroin heeft formeel de geruchten ontkend dat het land zijn toprating zou verliezen. Berichten daarover hebben vanmiddag tot paniek geleid op de beurzen. President Nicolas Sarkozy heeft wel spoedoverleg gehouden over de crisis.
Nicolas Sarkozy

Vorige week verlaagde het ratingbureau Standard & Poor's de kredietwaardigheid van de VS van "AAA", de hoogste rating, naar "AA+", de op een na hoogste. De renteverlaging verhoogde de nervositeit op de beurzen en leidde tot zware verliezen.

Ook Frankrijk heeft een "AAA"-status en wil die uiteraard graag behouden. Volgens Parijs is er ook geen gevaar voor een verlaging. "Deze geruchten zijn totaal ongegrond en de drie ratingagentschappen Standard & Poor's, Fitch en Moody's hebben bevestigd dat er geen risico is op een verlaging", luidt het in een mededeling van het Franse kabinet Financiën.

Fitch, een van die drie grote ratingkantoren, bevestigt alvast het bericht van de Franse overheid. "Vanuit Fitch is er niets nieuws. De rating van Frankrijk is niet veranderd, er is geen verhaal. De rating blijft vandaag "AAA" en stabiel", aldus een woordvoerder van de kredietbeoordelaar.

De Franse president Nicolas Sarkozy heeft spoedoverleg gehouden met de regering over de financiële crisis. Hij onderbrak daarvoor zijn vakantie. De president wil op 24 augustus een resem maatregelen aankondigen om de staatsschuld onder controle te houden.

Italië heeft intussen 6,5 miljard euro opgehaald door de uitgifte van staatsobligaties met een looptijd van een jaar. De rente bedroeg 2,959 procent, beduidend minder dan bij de vorige uitgifte in juli (3,67 procent). Dat heeft de Italiaanse centrale bank meegedeeld. De rente op Italiaans staatspapier daalde de voorbije week doordat de Europese Centrale Bank Italiaanse en Spaanse staatsobligaties begon op te kopen.

Er is ook goed nieuws over de schuldpositie van ons land. Het verschil tussen de Belgische rente op staatsbons en de Duitse rente is kleiner geworden. Ons land betaalt nog iets meer dan 4 procent op staatsbons met een looptijd van 10 jaar. Dat betekent dat de Belgische schatkist tegen een iets voordeliger tarief kan gaan lenen.