"Rundskop" en "Adem" grote kanshebbers Vlaamse Filmprijzen

De films "Rundskop" van Michaël R. Roskam en "Adem" van Hans Van Nuffel hebben elk acht nominaties in de wacht gesleept voor de Vlaamse Filmprijzen. Die worden op 10 september uitgereikt op het Filmfestival Oostende.

"Rundskop" is onder meer genomineerd in de categorieën beste film, beste regie en beste debuut. Matthias Schoenaerts kan dan weer het beeldje in de wacht slepen voor beste acteur. De film van Michaël Roskam vertelt het verhaal van een Limburgse veeboer met een jeugdtrauma (Schoenaerts) die zwaar in de problemen komt wanneer hij zelf een rol wil spelen in de wereld van de hormonenmaffia.

In de categorie beste film krijgt "Rundskop" concurrentie van "Adem". De film van Hans Van Nuffel gaat over mucopatiënten Tom (Stef Aerts) en Xavier (Wouter Hendrickx) die met elkaar bevriend raken in het ziekenhuis, waar ze op een longtransplantatie wachten. "Adem" is ook genomineerd voor beste regie, beste scenario en beste muziek.

Naast "Rundskop" en "Adem", maakt ook "Frits & Freddy" kans om een prijs in de wacht te slepen voor beste film. "Beyond the steppes" van Vanja d'Alcantara werd in totaal vier keer genomineerd, onder meer voor beste regie.

De Vlaamse Filmprijzen worden op 10 september uitgereikt op het Filmfestival Oostende. De jury, onder leiding van Peter Van den Begin, bestaat uit onder anderen Lieve Blanckaert, Phara de Aguirre en Piet Goddaer.

Genomineerden voor de Vlaamse Filmprijzen

Beste film:
Adem
Frits & Freddy
Rundskop

Beste regie:
Vanja d’Alcantara (Beyond the steppes)
Michaël R. Roskam (Rundskop)
Hans Van Nuffel (Adem)

Beste acteur:
Stef Aerts (Adem)
Matthias Schoenaerts (Rundskop)
Tom Van Dyck (Frits & Freddy)

Beste acteur in bijrol:
Wouter Hendrickx (Adem)
Sam Louwyck (Rundskop)
Jeroen Perceval (Rundskop)

Beste actrice:
Agnieszka Grochowksi (Beyond the steppes)
Hande Kodja (Marieke Marieke)
Charlotte Vandermeersch (Turquaze)

Beste actrice in bijrol:
Barbara Sarafian (Marieke Marieke)
Anemone Valcke (Adem)
Marie Vinck (Adem)