AZG: “Het risico op epidemieën is erg groot”

Artsen Zonder Grenzen (AZG) heeft een oproep gelanceerd om meer geld te storten voor de extreme droogte in de Hoorn van Afrika. Alleen al voor de activiteiten van de Belgische tak van de hulporganisatie is 10,5 miljoen euro nodig. De organisatie vreest voor de uitbraak van grote epidemieën.

“De situatie is op dit moment zeer ernstig voor Somalische vluchtelingen in Kenia en Ethiopië, maar de zwaarste crisis speelt zich af in Somalië zelf”, aldus Bart Janssens, medisch coördinator van AZG. “De bevolking vlucht naar de steden, omdat er in de rurale gebieden geen voedsel, water of medische hulp voorhanden is.” Daarom stuurt AZG meer hulpverlening naar Mogadishu.

Volgens Janssens is de situatie in Somalië een accumulatie van verschillende factoren. “Een aanhoudend en jaren aanslepend gewapend conflict met daarbovenop de extreme droogte. We zien overigens nu ook de eerste gevallen van mazelen en cholera uitbreken. We vrezen dat het risico op grote epidemieën erg groot is.”

AZG lanceert daarom een oproep om meer geld te storten. De hulporganisatie heeft een totaalbudget van 40 miljoen euro voor de hulpverlening in Somalië. Voor de activiteiten van de Belgische tak alleen al is minstens 10,5 miljoen euro nodig.

Vanavond zijn vanop de luchthaven van Oostende alvast twee vluchten met 15 ton medisch en logistiek noodmateriaal naar Mogadishu vertrokken.