Bibliotheek van Deurne wordt beschermd

Het bibliotheekgebouw De Couwelaar in Deurne, bij Antwerpen, wordt voorlopig beschermd. Dat besliste Vlaams minister Geert Bourgeois (N-VA). Jul De Roover, de architect van het gebouw, overleed op 17 augustus vorig jaar.

Het bibliotheekgebouw van Deurne is representatief voor de brutalistische betonarchitectuur uit de jaren 60. Met het gebouw heeft de modernistische architect Jul De Roover volgens minister Geert Bourgeois "een belangrijke bijdrage geleverd aan de architectuur in Vlaanderen".

"Na de Tweede Wereldoorlog realiseerde Jul De Roover een klein, maar kwalitatief hoogstaand oeuvre", gaat Bourgeois verder. "Deze bibliotheek was een van zijn bijzonderste realisaties." Niet alleen het gebouw zelf is nog in originele staat, ook de zetels, stoelen, tafels en boekenrekken zijn authentiek en liggen in de lijn van de architectuur. Ook die moeten volgens Bourgeois worden beschermd.

Na het overlijden van De Roover op 17 augustus vorig jaar had de minister beloofd om het bibliotheekgebouw snel te beschermen. De bescherming zal binnen het jaar definitief gemaakt worden.