Cameron: "Alles doen om orde te herstellen"

Groot-Brittannië zal niet toestaan dat de angst gaat regeren in de straat. Dat heeft de Britse premier David Cameron gezegd na vier dagen van hevige rellen in verschillende steden. Honderden verdachten zijn intussen al gearresteerd.

Cameron zegt dat al het mogelijke zal worden gedaan om de orde te herstellen in de Britse straten. Er zouden nu zelfs plannen zijn om eventueel het waterkanon in te zetten tegen relschoppers. Tot nu toe had de Britse overheid geweigerd om dat te doen omdat ze naar eigen zeggen de voorkeur gaf aan "community policing", waarbij de politieagent erg nauw in contact staat met de lokale bevolking.

"We moesten terugvechten en dat is nu volop aan de gang", zei Cameron na spoedoverleg met de politie. Vorige nacht was het opvallend rustig in de hoofdstad Londen, vooral omdat er 16.000 politieagenten op de been waren gebracht. Het geweld sloeg echter over naar andere steden, zoals Manchester, Birmingham, Liverpool en Bristol.

"Op dit moment is een grote politieoperatie aan de gang om de criminelen te arresteren die gisteren niet zijn opgepakt", zei Cameron. De politie gebruikt daarvoor beelden van bewakingscamera's. "Beeld na beeld worden deze criminelen geïdentificeerd en gearresteerd, en we zullen geen dwaze bezorgdheid over mensenrechten in de weg laten staan van de publicatie van die beelden en de arrestatie van de betrokkenen."

Het slechtse en het beste

"We hebben het slechtste van Groot-Brittannië meegemaakt, maar ook het beste", vindt Cameron: "Een miljoen mensen hebben via Facebook gereageerd om de politie te steunen en deel te nemen aan de schoonmaakoperatie."

"Sommige delen van de maatschappij zijn niet alleen gebroken, maar zijn ook behoorlijk ziek", raasde de premier. "Er is een totaal gebrek aan verantwoordelijkheid in sommige delen van de maatschappij. Zij die denken dat de wereld hen iets verschuldigd is, dat hun rechten voorgaan op hun plichten en hun daden zonder gevolg blijven, moeten weten dat ze de gevolgen zullen moeten dragen."