Fitch verlaagt Cypriotische kredietwaardigheid

Kredietbeoordelaar Fitch heeft de kredietwaardigheid van Cyprus met twee punten verlaagd, tot de status "BBB". Eerder hadden ook de andere twee grote ratingagentschappen Standard & Poor's en Moody's dat al gedaan. Fitch verwacht dat het land een Europees reddingsplan zal nodig hebben.

De ratingbureaus geloven niet dat Cyprus op eigen kracht zijn overheidstekort zal kunnen financieren. Ze menen dat de andere landen van de eurozone zullen moeten bijspringen. Begin deze maand had de Europese Commissie nochtans gezegd dat er geen reddingsplan voor Cyprus, Italië en Spanje op tafel ligt.

Het begrotingstekort van Cyprus is opgelopen tot 7 procent. Midden vorige maand is de belangrijkste elektriciteitscentrale van het eiland vernield bij een explosie. Dat zal een negatieve invloed hebben op de groei, zeggen de ratingbureaus. Ook de problemen in buurland Griekenland hebben een negatieve invloed.