Formatie krijgt toch iets snellere doorstart

De acht politieke partijen die onderhandelen over de vorming van een nieuwe regering zullen nu toch enkele dagen vroeger aan plenaire gesprekken beginnen.

Afgelopen weekend leek het er nog op dat de acht partijen (CD&V, de PS, de SP.A, het CDH, Ecolo, Groen! en Open VLD en de MR) die proberen een regering te vormen, pas op maandag 22 augustus zouden samenkomen.

Nu zou formateur Elio Di Rupo (PS) de onderhandelaars toch al op vrijdag 19 augustus samenbrengen. Dat schrijft De Standaard. Op 16 augustus zou de juridische dienst van de Kamer de wetsvoorstellen over BHV afgewerkt hebben.

CD&V-voorzitter Wouter Beke heeft gisteren nog herhaald dat er eerst een akkoord moet zijn over BHV. Dat lijkt op weinig weerstand te stuiten bij de andere onderhandelende partijen, al benadrukken onder meer de MR en Open VLD dat de sociaal-economische dossiers snel aan bod moeten komen.