Het Syrische leger trekt zich terug uit Hama

Het Syrische leger trekt zich sinds vanmorgen terug uit de stad Hama, zowat het bolwerk van het verzet tegen het regime van president Bashar al-Assad. In drie andere steden is het leger dan weer binnengevallen.

Het leger drong Hama op 31 juli met geweld binnen en bij de grootscheepse operatie die daarop volgde kwamen naar verluidt een 100-tal mensen om. Eerder waren er al gelijkaardige operaties in andere steden, zij het minder groots opgezet. De stad lijkt nu weer volledig onder controle van Damascus.

Hama is al sinds 1982 het symbool van de strijd tegen het Syrische regime. Toen werd een revolutie van de verboden Moslimbroederschap tegen de toenmalige president Hafez al-Assad, de vader van de huidige president, bloedig neergeslagen. 20.000 mensen verloren daarbij het leven.

Het leger is vandaag wel binnengevallen in drie andere steden, in de buurt van de Turkse grens. Het gaat om Taftanaz, Sermin en Binnish. Ook nu is er sprake van dodelijke slachtoffers. Sinds de opstand tegen het regime eerder dit jaar begin, zijn er naar schatting al zo'n 1.700 dodelijke slachtoffers gevallen.

Intussen verwacht de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan dat binnen de 2 weken hervormingen komen in Syrië. Gisteren stuurde Erdogan nog minister van Buitenlandse Zaken Ahmet Davutoglu naar Damascus, maar die kreeg geen toegevingen los van president Assad.

De druk van de internationale gemeenschap op het Syrische regime wordt hoog gehouden. Vandaag heeft de Syrische minister van Buitenlandse Zaken Walid Mouallem een delegatie van India, Zuid-Afrika en Brazilië ontvangen. Mouallem zou daarbij de internationale druk op zijn land en de "campage in de media" hebben aangeklaagd.