Marsjeep bereikt na 3 jaar nieuwe werkplek

Na een reis van bijna drie jaar heeft de Amerikaanse Marsjeep Opportunity (kleine foto) zijn nieuwe werkplek bereikt. Het wagentje zal er gesteente onderzoeken. Het onderzoek speelt een belangrijke rol om later eventueel bemande missies naar de rode planeet te sturen.
Deze foto werd enkele jaren geleden genomen door de Opportunity

Wetenschappers van de NASA verwachten in de krater Endeavour gesteenten die mogelijk mineralen bevatten die stammen uit een vochtiger en warmer tijdperk van de rode planeet. De resultaten van het gesteenteonderzoek zijn belangrijk om later bemande missies naar Mars of zelfs verder in het heelal te sturen.

De Marsjeep Opportunity rijdt sinds 2004 rond op onze buurplaneet. Hij is  met 3 weken tussentijd van zijn tweelingsbroertje Spirit op de rode planeet geland. Beide Marsjeeps hadden een levensduur van 90 dagen, maar blijken veel meer in hun mars te hebben. Pas in mei 2011 verloren de onderzoekers het contact met de Spirit. De Opportunity werkt nog steeds en biedt dus nog steeds opportuniteiten.