Noord- en Zuid-Koreaanse troepen openen vuur

In de Gele Zee hebben Noord-Koreaanse en Zuid-Koreaanse troepen elkaar kort bestookt vlak bij het betwiste eiland Yeongpyeong. Eind 2010 waren de spanningen tussen beide staten al fors opgelopen door artillerievuur in de Gele Zee.

De oorlog tussen beide staten werd in de jaren 50 nooit officieel beëindigd. In november kwam het voor het eerst in decennia nog tot wederzijdse gevechten. Het Noord-Koreaanse leger doodde toen 4 Zuid-Koreanen. De spanningen liepen hoog op. Internationale bemiddeling kon de gemoederen wat bedaren.

Waarschijnlijk zal het nu niet zo'n vaart lopen. Noord-Korea vuurde granaten af in de buurt van de grens. Volgens de legertop gebeurde dat bij een militaire oefening. Zuid-Koreaanse troepen hebben teruggevuurd. Maar Seoul geeft toe dat het niet zeker weet of de schoten in de Zuid-Koreaanse gebieden terechtkwamen. Alle granaten zijn in het water beland.

VN-secrataris-generaal Ban Ki-moon is net op dit moment op bezoek in zijn thuisland Zuid-Korea.