Opnieuw ravage op de beursvloer in VS en Europa

Zowel de Europese als de Amerikaanse beurzen hebben opnieuw forse klappen moeten incasseren. Geruchten dat Frankrijk de volgende in de rij wordt om zijn "AAA"-status te verliezen, dreven de koersen naar beneden. Vooral de bankaandelen maakten een vrije val.

De Dow Jones is vanavond gesloten met maar liefst 4,7 procent verlies. De technologie-index Nasdaq ging 4,1 procent achteruit. De winst die ze gisteren nog boekten -de Dow Jones klokte toen af op plus 4 procent- is daarmee in een klap tenietgedaan. Vooral het laatste uur besloten veel beleggers om hun aandelen van de hand te doen.

Ook in Europa was de ravage groot. De Bel-20 klokte na een turbulente dag af op net geen 3 procent verlies. De andere Europese beurzen gingen nog meer achteruit. Londen (-3,1 procent), Amsterdam (-3,4 procent), Frankfurt (-5,1 procent), Parijs (-5,5 procent), Madrid (-5,5 procent) en Milaan (-6,7 procent) doken allen diep in het rood.

Het waren alweer de bankaandelen die de zwaarse klappen kregen. In Frankrijk boekten Société Générale (-14,7 procent), Crédit Agricole (-11,8 procent), AXA (-10,64 procent) en BNP Paribas (-9,47 procent) forse verliezen. In België sloten Dexia, Ageas en KBC af rond min 8 procent.

Dat de Franse bankaandelen een vrije val maakten, heeft alles te maken met de geruchten die de ronde doen over een mogelijke Franse ratingverlaging. Volgens de Franse regering is daar niets van aan, maar de beleggers reageerden erg nerveus. President Nicolas Sarkozy heeft spoedoverleg gehouden over de crisis.

De sterke daling van de Europese beurzen is ook een slechte zaak voor veel overheden. Zo bezit de Belgische staat veel aandelen van onder meer BNP Paribas en Dexia en die zijn op enkele weken tijd bijna 3 miljard euro in waarde gedaald.

Oorzaak van de positieve beursstemming van gisteren was de aankondiging van de Federal Reserve, de Amerikaanse centrale bank, dat de historisch lage rente behouden blijft tot midden 2013. Op de Aziatische beurzen vannacht en de Europese beurzen vanmorgen werd dat nieuws goed onthaald.

Nadat de Japanse Nikkei gesloten was met 1 procentje in het groen, openden de beurzen van Parijs, Londen en Frankfurt met een winst van 1,7 tot 2 procent. De Bel-20 ging zelfs richting 2,5 procent. De financiële aandelen deden het goed, maar ook industriële aandelen zoals dat van het zinkbedrijf Nyrstar gingen fors vooruit. Maar na de middag kenteerde het dus weer volledig.