Rustig in Londen, geweld in andere steden

In de Britse hoofdstad Londen is het de afgelopen nacht eerder rustig gebleven. De enorme politiemacht heeft relschoppers afgeschrikt. Maar de rellen braken deze keer uit in heel wat andere steden. Zo vielen in Birmingham drie doden.
Londen.

Drie nachten op rij waren er hevige rellen in Londen. De Britse overheid kreeg het verwijt dat de politie onderbemand was.

Daarom werden 16.000 agenten opgetrommeld om een vierde nacht van plunderingen, brandstichtingen en amok te voorkomen. De enorme politiemacht lijkt effect te hebben gehad. In Londen zelf bleef het eerder rustig. "Er zijn minder jongeren op straat, en degenen die er zijn, schoppen geen keet. Ze zijn niet vijandig ten aanzien van ons", zegt een politieman aan VRT-radiojournalist Mathijs Bijnens. Er heerste een gespannen rust en er zijn geen ruiten gesneuveld. Maar de bewoners blijven waakzaam.

Drie mannen omvergereden in Birmingham

Maar in andere grote steden als Manchester en Liverpool zijn wel grote groepen jongeren op straat gekomen. Ze trokken door winkelcentra, plunderden en staken auto's in brand. In Nottingham werd een politiekantoor in brand gestoken.

In Birmingham zijn drie mannen omgekomen. Ze werden omvergereden door een auto. Volgens bewoners van de overwegend Aziatische wijk waren de drie op straat om hun buurt te beschermen tegen relschoppers. De politie heeft één persoon opgepakt en zijn auto wordt nu onderzocht.

Het fenomeen van bewoners die burgerwachten vormen, duikt her en der op. "De mensen vertrouwen agenten niet en vinden dat ze niet adequaat hebben opgetreden. Ze nemen zelf het initiatief om het eigen gebied te beschermen. We hebben winkeliers met honkbalknuppels hun winkel zien bewaken", zegt Arjen van der Horst, correspondent voor NOS.

Er waren ook nog oprispingen van geweld en plundering in onder meer Salford, Wolverhampton, Leicester, Reading, Oxford, West Bromwich, Gloucester en Milton Keynes.

Meer dan 1.000 arrestaties

Het gaat om de ergste rellen in Groot-Brittannië sinds 1981. Na vier dagen zijn er volgens de politie meer dan 1.000 arrestaties verricht. In Londen alleen al zijn 770 arrestaties verricht, in Manchester werden 108 relschoppers aangehouden. In Birmingham, Wolverhampton en West-Bromwich waren er een 100-tal arrestaties. De politie bestempelt het geweld van afgelopen nacht als "zinloos geweld zonder enige aanleiding".

Voor de politie blijft het moeilijk de snel bewegende relschoppers bij te houden. Ze gebruiken sociale media om met elkaar af te spreken. Vooral de berichtendienst van Blackberry lijkt populair, omdat die berichten kunnen worden afgesloten voor de buitenwereld. De relschoppers maken zogenoemde "hit and run"-afspraken: ze gaan op afgesproken tijdstippen naar bepaalde winkels en vluchten zodra de politie komt.

Intussen roept de burgemeester van Londen, Boris Johnson, de regering op om de geplande besparingen bij de politie te heroverwegen. De politie zou 20 procent moeten besparen.

De man die vorige donderdag door de politie werd doodgeschoten in de Londense wijk Tottenham heeft niet gevuurd op de agenten. Dat blijkt uit een onafhankelijk onderzoek. Met het vuurwapen dat ter plekke werd aangetroffen, was niet geschoten. De dood van Marc Duggan was de aanleiding voor de rellen van de voorbije dagen in Londen.