Terugdenken aan meesterwerk van Horta

De gevel en het meubilair van het Hôtel Aubecq, een majestueus herenhuis van art nouveau-architect Victor Horta, zijn tentoongesteld in Brussel. Het Hôtel Aubecq is een van Horta's meesterwerken dat in de jaren 50 en 60 met de grond is gelijkgemaakt. In dit Hortajaar is geprobeerd om de architectuurparel opnieuw te laten zien.

Victor Horta (1861-1947) tekende het Hötel Aubecq aan de Louizalaan in 1904 voor de Waalse industrieel Octave Aubecq. Diens zoon verkocht het in 1950 aan een ondernemer die het sloopte en er een appartementsblok voor in de plaats zette.

De weduwe van Horta en de assistenten van de architect hadden er bij de overheid op aangedrongen om een deel van gevel en het meubilair te bewaren. Tien jaar geleden kwamen ze in handen van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, dat ze nu tentoonstelt naar aanleiding van het Hortajaar.

De gevel is in een hermontage op de grond te bewonderen in een opslagplaats in Schaarbeek. Het meubilair en de interieurelementen zijn tot 9 oktober tentoongesteld in de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten.

Ooit bestonden er plannen om de gevel van het Hôtel Aubecq herop te bouwen op de Kunstberg. De plannen zijn opgeborgen, niet alleen omdat ze te duur waren, ook omdat ze het origineel nooit zouden benaderen. Horta had zijn ontwerp immers opgevat als een Gesamtkunstwerk, waarbij buitenkant en interieur een harmonisch geheel vormden.

Het Brussels Gewest hoopt de gevel en de interieuronderdelen op termijn wel permanent te kunnen tentoonstellen in een studiecentrum gewijd aan de beroemde art nouveau-architect.