Vijf procent minder winkeldiefstallen

Voor het eerst in vijf jaar wordt er minder gestolen in winkels. De politie registreerde tijdens de eerste zes maanden van dit jaar 11.700 winkeldiefstallen, dat is vijf procent minder dan tijdens dezelfde periode vorig jaar. Toch blijf het aantal diefstallen vrij hoog.

Het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) ziet twee verklaringen voor verklaring voor de daling in het aantal diefstallen. Enerzijds slaat de crisis minder hard toe dan de afgelopen jaren en anderzijds werpt het snelrecht zijn vruchten af. Dieven worden daardoor sneller en strenger gestraft.

Toch blijven winkeldiefstallen een echte plaag. Ter vergelijking, vijf jaar geleden werden slechts 9.400 winkeldiefstallen geregistreerd in de eerste helft van het jaar. “Het is zeker een plaag”, aldus Sven Nouten van het NSZ. “Wat ook opvalt is dat de diefstallen een steeds professioneler karakter krijgen.” Volgens Nouten gaat het soms om “georganiseerde rondtrekkende bendes die een bepaalde stad of wijk aanvallen”.

Vorige week nog werd een vijfkoppige dievenbende opgerold die op professionele wijze en op grote schaal winkeldiefstallen pleegde in Oost- en West-Vlaanderen.